zondag 29 juni 2014

Survivalbandjes knopen met paracord

Zoals beloofd plaats ik vandaag een stapsgewijze beschrijving om survivalbandjes te knopen van paracord. In een bandje voor volwassenen gaat ongeveer twee meter (eerder iets meer dan iets minder, natuurlijk ook afhankelijk van de polsomvang).
Een knooptechniek die veel gebruikt wordt is de Cobra Knot, ook wel bekend als de Cobra Weave. In het Nederlands heet dit de weitasknoop.
De volgende foto's laten de knooptechniek zien. Voor de duidelijkheid met vier verschillende kleuren koord. Straks laat ik zien hoe je gespen (buckles) aan het bandje kan maken.


Werkwijze:

Leg de draden netjes naast elkaar. De buitenste draden (de blauwe en oranje) zijn de werkdraden, de witte en rode draden zijn de leidraden.


Kruis de oranje draad over de rode en witte draad en onder de blauwe draad.


Kruis de blauwe draad over de oranje en onder de witte en rode draad. Er ontstaat nu een soort knoop.


Trek de oranje en blauw draad aan, zodanig dat de knoop zo ver mogelijk bovenaan zit.
Doe dan precies het hetzelfde maar dan vanaf de andere kant. Oranje gaat dus weer over wit en rood heen en onder blauwe door. Blauw gaat onder rood en wit door en over oranje.


Ook deze knoop weer aantrekken.


De vorige twee stappen herhalen tot de gewenste lengte is bereikt (dus nu vanaf rechts knopen en daarna vanaf links, dan weer vanaf rechts, dan links enz.)


Nu kennen we de knooptechniek, dus laten we er een survivalbandje mee maken. Een echt survivalbandje is uit één koord geknoopt. Dat levert namelijk het meest effectieve stuk koord op.

Voor een bandje van 20 cm is ruim twee meter koord nodig. Knip niet te krap af, want dat als het afgeknipte stuk niet voldoende is, is het meestal niet mooi op te lossen. Ook is er een gesp ('buckle') nodig. Ik gebruik de maat 5/8; 3/8 kan ook, maar die vind ik voor een volwassene nogal klein.

 
 
Vouw de draad in het midden dubbel, druk wat plat en haal door de gesp.
 

Haal de twee uiteinden door de lus en trek aan. Zorg dat de uiteinden even lang blijven.



 
 
Schuif de andere kant van de buckle op beide stukken paracord. Pas dit om de pols en schuif het 'losse' deel van de gesp zo dat het bandje de gewenste lengte heeft. (Let op: meet met dichtgeklikte gesp)


Vouw de losse einden paracord naar beneden en leg het bandje voor je neer zoals op bovenstaande foto.


En nu maar knopen! (Let bij de eerste knoop op dat de buckle niet verschuift, waardoor de lengte van het bandje verandert)




Knip het teveel aan koord kort af en smelt het uiteinde met behulp van een aansteker. (Tip: druk het uiteinde direct na het verhitten iets plat met de achterkant van de aansteker o.i.d.) Het branden dient uiteraard niet door (jonge) kinderen gedaan te worden en al helemaal niet zonder toezicht!
En klaar is het survivalbandje!


Hier zijn de zeven binnendraden van het paracord goed te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten