dinsdag 12 augustus 2014

Koop van het jaar

Nog geen jaar geleden ben ik verhuisd en natuurlijk schaf je je in die periode, al dan niet tweedehands, meer aan dan anders. Ook in de periode erna blijven er zaken die alsnog aangeschaft moeten worden.
Wat te denken van een tochtafsluiter (zo'n haren-ding) voor de brievenbus of een drempel plus tochtstrip voor onder de keukendeur? Deze zaken schafte ik mij gisteren aan. De tochtafsluiter heb ik al bevestigd nadat ik de restanten van de vorige bewoner verwijderd had. De drempel en de tochtstrip liggen op zolder want het ding moet op maat gezaagd en geverfd/afgelakt worden. Mirjam wilde graag de drempel schilderen, roze met letters en/of dieren... Daar denk ik nog even over na :)
Hoewel dit hele nuttige aankopen zijn (wat zal het een hoop tocht over de vloer schelen in de winter!), is het toch niet wat ik bedoel.
Mijn aanschaf van het jaar is ook voor mij een verrassing. In die zin dat het ding mij zo enorm goed bevalt, veel beter dan ik had kunnen denken. En nee, hoewel ik ook daar erg blij mee ben, het is niet mijn nieuwe mobiel, die ik kocht toen mijn oude, trouwe mobieltje niet langer dan een uur zonder voeding kon...
Het is een e-reader!
Ik houd erg van lezen en fysieke  boeken (niet zo gek voor een schrijver :) ) en zie graag een welgevulde boekenkast. Maar toch...
Je kunt heel veel boeken meenemen zonder te sjouwen, wat onderweg en zeker op vakantie ronduit ideaal is. Verder is het nu eenmaal zo dat het papieren boek heus niet van het een op het ander verdwenen is, maar er zijn wel steeds meer e-books beschikbaar, ook - en dat gaf voor mij de doorslag - via de bibliotheek.
Om niet onbekookt te werk te gaan, heb ik eerst een paar weken e-books gelezen op mijn mobiel, voornamelijk als ik met de trein reisde. De batterij raakte wel snel leeg, maar toch beviel het mij wel goed, dus ik oriƫnteerde me op e-readers. Ik kende eigenlijk maar een merk, al kwam ik erachter dat er veel meer merken e-readers bestaan, ik kwam toch bij dat merk uit vanwege de goede recensies en de optie van achtergrondverlichting waardoor je ook in het donker kunt lezen. Ook het formaat sprak me aan. Groter dan een mobieltje, maar ook weer niet te groot. Vlak voor ik op vakantie ging, kocht ik er een en bestelde een sleepcover op internet (door dit cover gaat de reader automatisch in slaapstand bij sluiten en bij openen gaat hij weer aan). Ik bofte want de e-reader was nog in de reclame ook.
Voor het lenen van e-books via de bibliotheek moet er een apart account aangemaakt worden, dus dat deed ik en vanuit mijn luie stoel leende ik een digitale stapel boeken.
Twee weken ben ik op vakantie geweest en ik heb heel veel gelezen. Altijd stopte ik het ding in mijn (hand)tas, behalve als ik naar het zwembad ging, dan nam ik veiligheidshalve een pocket mee. Zelfs met hoes weegt de e-reader nog geen 300 gram en is hij kleiner dan een pocketboekje. Zodra je de hoes open doet, verschijnt de bladzij waar je gebleven bent. Via het touchscreen ga je ook makkelijk terug naar de startpagina, vanwaar je simpel een volgend boek 'openslaat'. Lekker lang op het balkon zitten lezen was geen probleem vanwege de achtergrondverlichting en in bed lezen met het licht uit, bevalt me eveneens prima. Desondanks hoeft de e-reader maar eens in de zoveel weken opgeladen te worden. Geen moment heb ik een papieren boek gemist.
Kortom: ik ben om!
(Al wil het beslist niet zeggen dat ik het papieren boek afgezworen heb.)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten