vrijdag 29 augustus 2014

Hoe duur is die lantarenpaal, mevrouw?

Misschien heb je ze wel eens gezien: van die snuiters die foto's maken van lantarenpalen, prullenbakken of achterkanten van verkeersborden... Rare mensen, denk je dan.
Nou ja, dat is misschien wel zo, maar wat ze daar doen is eigenlijk heel leuk. Ze maken namelijk geen foto's, ze spelen Munzee.

Munzee is, net als geocaching, een op GPS gebaseerde zoektocht. Alleen zoek je nu niet naar verborgen doosjes, maar naar her en der opgeplakte stickers met QR code. Je hebt er een mobiele telefoon, bij voorkeur met databundel, voor nodig. Op http://www.munzee.com maak je gratis een account aan en op je telefoon installeer je de Munzee-app. Op het tabje 'kaart' zie je waar de munzees zich bevinden, klik ze aan en vaak zie je dan een extra aanwijzing staan. Lantarenpaal 003 of blauwe prullenbak o.i.d. Trek je schoenen aan en ga er op uit. Happy scanning!
Voor elke munzee die je scant, krijg je punten. Bij voldoende punten ga je level up. Ook kun je badges verdienen. Welke badges je verdiend hebt, kun je zien in je account. Je krijgt er bijvoorbeeld een als je level tien haalt of als je minstens vijf verschillende icoontjes hebt verzameld.



Er zijn namelijk verschillende soorten munzees. Gewone munzees worden weergegeven met groene icoontjes, mystery munzees zijn blauw met een vraagteken enz. Bij elk soort munzee behoort een bepaald puntenaantal. Scan je een gewone munzee dan krijgt de scanner vijf punten voor deze capture, degene van wie de munzee is, krijgt er drie. Scan je een mystery dan krijg je random tussen de vijf en vijftig punten.
Een apart soort munzee is de virtuele munzee. Die kun je in een straal van 300ft (90 meter) scannen. Ook hier zijn gewone virtuele munzees en mystery virtuele munzees. De puntenverdeling is gelijk aan die van de niet-virtuele variant. Het leuke van deze munzees is, is dat je ze bijvoorbeeld vanuit de trein kunt cappen of dat je ze overal ter wereld kunt plaatsen zonder er fysiek heen te reizen. Zo liggen er virtuele munzees van mij in bijvoorbeeld New York, Rome en Londen. Ook worden er hele clusters van virtuele munzees aangelegd. Hier kun je dus in korte tijd veel punten scoren. Leuke voorbeelden daarvan zijn te vinden in Amsterdam. Je kunt een virtuele munzee een kleur meegeven en dat nodigt natuurlijk uit tot het leggen van figuren. Tussen het Centraal Station en de Dam is de Nederlandse vlag neergelegd en in het Rembrandtpark wordt nu een molen gelegd.

 
Hier zit ook een munzee van mij in. Ongeveer in het midden,
te herkennen aan het poppetje dat erin zit. Zie je hem?

Gewone munzees kun je zelf printen (lamineren, dubbelzijdig plakband etc. om ze weersbestendig te kunnen plaatsen) of bestellen in de store of waar ik het altijd doe bij www.munzeeshop.eu. Je krijgt dan velletjes met stickers thuisgestuurd. Je plakt er een waar je wilt (niet binnen een afstand van vijfenveertig meter van een eigen munzee of vijftien meter van een andere munzee), scant hem en hup, daar staat jouw munzee op de kaart. In de app of thuis op de computer kun je de positie corrigeren als dat nodig is, de munzee een naam geven en indien gewenst een hint geven.

In het begin vond ik het gewoon leuk om munzees te scannen en als ik ergens geweest was een sticker achter te laten, tot ik begin juli gevraagd werd om in een clan mee te doen. Ik had die term al wel eens voorbij zien komen, maar wat het precies was...
Het blijkt een groep van tien personen te zijn die elke maand weer proberen opdrachten te halen. Deze opdrachten zijn verdeeld in verschillende levels en bij elk behaald level krijg je iets, virtuele munzees bijvoorbeeld. Deze levels moeten door alle leden van de clan behaald worden, dus dat is best een uitdaging, want zeker het hoogste level haal niet zomaar. Leuk om te doen en ik snapte eindelijk waarom op sommige plaatsen op vrijwel elke lantarenpaal een munzee zit.

Zo kan het gebeuren dat een jongetje geïnteresseerd aan je vraagt: 'Hoe duur is die lantarenpaal, mevrouw?'


Die zit hoog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten